RECEPTY

Odšťavňovač

Zeleninové šťáva

Všechnu vláknovou naťovou zeleninu (fenykl, petrželku, špenát atd.), obilné listy, byliny nebo jehličí je lépe před odšťavněním namočit do vody a vkládat do plnicího hrdla přímo z vody bez okapání.

Čistá mrkvová šťáva.

(výborná šťáva, která se těší zvláště velké oblibě)
Druh zeleniny: Dle možností volte vždy čerstvou, tvrdou, dobře vychlazenou karotku. Nepoužívejte nikdy karotku teplou nebo povadlou. Pokud je karotka dřevitá, nebo byla dlouho v zemi, dostanete šťávy málo; výtěžek šťávy je v tomto případě nepatrný.
Příprava: Odřízněte vršek karotky (asi 1,5cm), abyste odstranili případné zbytky nečistot, dobře ji omyjte a - pokud je velmi znečištěná - okartáčujte kartáčem na zeleninu. Karotky nemusíte loupat, ale můžete je nařezat na menší kousky, které snáze vtlačíte do lisovacího ústrojí.
Plnění: Karotky plňte rovnoměrně střední rychlostí, přičemž na každou karotku zatlačte přitlačovací zátkou. Pokud by se po uvolnění zátky tato vysunula z plnicího otvoru o více než 1,5cm, dotiskněte ještě pár sekund, aby došlo k vytlačení více drti a zabránilo se ucpání. Během plnění by mělo docházet k rovnoměrnému výstupu drti.
1,8kg čerstvých, tvrdých, očištěných karotek vydá asi jeden litr šťávy.

Míchaná zeleninová šťáva (jako základ jsou použity karotky)

Šťávy ze zelené zeleniny jsou vysoce koncentrované a mnohdy trochu hořké. Smícháním s karotkami (což je mladá a jemná mrkev) vznikne chutný nápoj, který obsahuje jak životně důležité látky karotky, tak i zelené druhy zeleniny, obsahující chlorofyl. Začněte pouze s nízkým obsahem zeleně v karotkové šťávě.
Měňte složení. Zatímco mnozí dávají přednost jemné směsi zelené šťávy, jiní mají zase rádi silnější směs. Je třeba experimentovat k nalezení správného poměru směsi.
Veškerá zelenina se musí před odšťavněním důkladně omýt. Z karotek odříznout nať a pokud jsou velmi znečištěny - okartáčovat silným kartáčem. Mnohdy jsou celerové stonky ošetřeny jedovatými chemikáliemi. Proto je třeba stonky důkladně omýt a spodní část (asi 1,5cm) odříznout. Petrželku a ostatní zeleninové natě přeberte a důkladně promyjte studenou vodou. Všechny druhy zeleniny, které chcete odšťavňovat, je třeba před zahájením práce připravit.

Odšťavňování: Začněte s karotkami, pak střídavě přidávejte ostatní druhy zeleniny. Rovnoměrně plňte pří střední rychlosti plnicí hrdlo a pak po každém zaplnění tiskněte přítlačnou zátku směrem dolů. Pokud by se po uvolnění zátky tato zdvihla o více než 1,5cm, tiskněte o něco déle, aby se vytlačilo více drti a zabránilo se ucpání. Během plnění by měl být výstup drti rovnoměrný.

Celerová šťáva

Používejte pouze čerstvý, tvrdý a vychlazený celer.
Příprava: Celer dobře omyjte, aby se odstranily případné chemické látky. Do plnicího hrdla můžete dávat celery celé. Pokud odšťavňujete větší kus, rozdělte ho na kusy tak, aby se vešly do plnicího hrdla.
Plnění: Celer plňte rovnoměrně při střední rychlosti, příčemž tlačte přítlačovací zátkou. Protože celer vydává málo drti, je zbytků málo.

Čistá šťáva z naťové zeleniny

Druh zeleniny: S přístrojem můžete odšťavňovat každý druh naťové zeleniny jako např. petrželku, špenát, lístky celeru, řepné listy, karotko vou nať, fenyklové listy, vnitřní lístky artyčoků, hlávkový salát, lístky hořčice, vojtěšku (pouze mladé, útlé výhonky), jetel (pouze mladé, útlé výhonky), pampelišky a kopřivy.
(Všechny tyto druhy lze použít i do směsí, které jsou popsány v receptu Míchaná zeleninová šťáva). Zpracovávejte pouze čerstvou, křupavou a jemnou zeleninu.
Příprava zeleniny: Lístky dobře operte a přeberte. Dejte je do misky se studenou vodou.
Plnění (pro malá množství, cca. půl litru):
Připravte stroj se sítem k odšťavňování. Vezměte zeleninu bez toho, abyste ji nechali okapat, z vody a vkládejte postupně do plnicího hrdla. Čistá chlorofylová šťáva je vysoce koncentrovaná.
Plnění (pro větší množství, cca I litr nebo více): Připravte stroj s homogenizačním pouzdrem k homogenizaci (výroba pyré). Vezměte zeleninu z vody bez toho, abyste ji nechali odkapat a postupně plňte hrdlo. Po homogenizaci vyjměte jednotlivé díly, opláchněte je, očistěte všechna vlákna, která se případně pevně přichytila a sestavte stroj nyní se sítem k odšťavňování. Nechte homogenizovanou zeleninu projít ještě jednou odšťavňovačem. Tímto způsobem se drť oddělí od chlorofylové šťávy.

Kapustová šťáva

Druh zeleniny: Pomocí přístroje můžete odšťavňovat všechny druhy kapusty, jako je růžičková kapusta, zelná kapusta atd. Použít můžete i jednotlivé plátky kapusty. Zelenina by měla být čerstvá a tvrdá.
Příprava zeleniny: Řádně kapustu omyjte a rozdělte na části, které vám dobře půjdou do plnicího otvoru.
Plnění: Stroj připravte k odšťavňování. Rovnoměrnou rychlostí plňte plnicí otvor. Vzhledem k tomu, že kapusta obsahuje přes 90% tekutiny, je velmi málo zbytků.

Špenátová šťáva

(má vysoký obsah chlorofylu)
Špenát musí být čerstvý a křupavý. Povadlý špenát obsahuje velmi málo šťávy.
Příprava: Řádně špenát omyjte a přeberte.
Plnění: Stroj připravte k odšťavňování. Použijte stonky a listy. K docílení čisté špenátové šťávy není třeba předchozího homogenizování, jako u mnoha jiných druhů naťové zeleniny. Špenátovou šťávu můžete smíchat s karotkovou nebo celerovou šťávou.

Rajčatová šťáva

(významný zdroj vitamínu C) Rajčata by měla být zralá.
Příprava: Rajčata omyjte ve studené vodě a rozdělte na části, které dobře padnou do plnicího otvoru.
Plnění: Stroj připravte k odšťavňování. Rajčata se dají odšťavňovat daleko rychleji, než jiné druhy zeleniny. Přístroj odděluje jádra a slupky.
Tomatová šťáva se může podávat čerstvá, vařená, zadělávaná nebo zmrazená. Tomatovou šťávu můžete smíchat s čerstvou celerovou šťávou. (Celerová šťáva může být zmrazená, měla by se ale po rozmrazení a před použitím dobře promíchat.)
Upozornění: Rajčatová šťáva by se neměla uchovávat v kovových nádobách.

Bramborová šťáva

Druhy brambor: Přednostně nové brambory, sladké brambory nebo batáty.
Příprava: Nové brambory důkladně omyjte, neloupejte, případně rozkrojte a nakrájejte na vhodné kusy, které se vejdou do plnicího otvoru. Sladké brambory a batáty můžete volitelně oloupat.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Každý kousek bramboru odšťavněte zvlášť. U nových brambor nechte šťávu asi jednu minutu stát, aby se volné pevné látky mohly usadit na dně. Šťávu slijte, pijte ji čistou nebo smíchejte s mrkvovou šťávou.
Bramborová šťáva je výborný základ pro polévky.

Šťáva ze zelených fazolek

Druh fazolek: K dosažení co nejlepších výsledků použijte ne zcela zralé zelené fazolky.
Příprava: Fazolky důkladně omyjte jako k vaření a stáhněte vlákna. Pro lepší manipulaci fazolky přeřízněte napůl.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Naplňte plnicí hrdlo fazolkami a zatlačte plnicí zátkou dolů. Zelené fazole mohou být volitelně pro změnu použity s karotkou nebo růžičkovou kapustou.

Papriková šťáva

Použijte pouze čerstvé, křupavé papriky.
Příprava: Omyjte papriky a zbavte je jader, nakrájejte na vhodné kusy.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Papriky jsou velmi šťavnaté a mohou být odšťavněny velmi rychle.

Šťáva ze zeleného salátu

Druhy salátů: Salát musí být čerstvý a tvrdý. Použít můžete jakýkoliv druh salátu, jako je např. hlávkový salát, ledový salát nebo zahradní salát.
Příprava: Salát důkladně omyjte, hlávkový salát nakrájejte na vhodné kusy.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Zelný salát se odšťavňuje lehce. Přiměřeně plňte plnicí hrdlo plátky salátu.

Ředkvová (ředkvičková) šťáva

Druhy ředkví: K odšťavňování se hodí každý druh ředkví s výjimkou křenu.
Příprava: Ředkve důkladně omyjte a odkrojte nať asi O,5cm shora. Stonky se nedají použít.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Ředkve nebo ředkvičky vložte do plnicího otvoru a zátkou dotlačte.

Chřestová šťáva

Druhy chřestu: Odšťavňujte pouze mladý, tvrdý, čerstvý chřest, který ještě nenasadil na semena.
Příprava: Důkladně chřest omyjte a nařízněte některá tvrdá místa na spodním konci.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování a postupně vkládejte do plnicího otvoru. Smíchejte chřestovou šťávu volitelně s ostatními šťávami.

Řepná šťáva

Druhy řepy: Použít můžete všechny druhy řepy, pokud jsou mladé a jemné.
Příprava: Společně s 2cm kořene ukrojte nať, pak důkladně omyjte a nakrájejte na přiměřené kousky, neloupejte. Listy natě můžete také použít.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Odšťavňovat můžete vždy pouze jeden kus. Šťávu z řepy můžete míchat libovolně s jinými šťávami.

Okurková šťáva

Druhy okurek: K odšťavňování se hodí každý druh okurek. Použít byste měli pouze čerstvé, tvrdé okurky.
Příprava: Okurky okartáčujte, hořké konce odřízněte a rozřežte na vhodné díly. Slupku můžete úplně nebo částečně odstranit.
Plnění: Připravte stroj k odšťavňování. Okurky se dají odšťavňovat velmi lehce. Šťávu z okurek můžete libovolně míchat s jinými šťávami.

Šťáva z obilné trávy (osení)

Druh zeleniny: Čerstvě uříznuté obilné lístky.
Příprava: Namočte listy do vody.
Plnění: Odšťavňujte listy po menších dávkách.

Ovocné šťávy

Před odšťavňováním jakéhokoliv produktu se přesvědčte o tom, že odšťavňovač je správně složen (viz návod k montáži a pokyny k odšťavňování). Pokud požadujete z ovoce nebo ze zeleniny hustší šťávu, použijte hrubé síto s většími otvory.

Jablečná šťáva nebo šťáva z hrušek

Druh použitého ovoce: Vždy použijte tvrdá, křupavá jablka nebo hrušky. Moučnatá jablka nebo hrušky se neodšťavňují, mohou však být homogenizovány na omáčky.
Příprava ovoce: Ovoce omyjte, odjádřete a nakrájejte na kusy tak, aby se vešly do plnicího otvoru. Ovoce neloupejte.
Plnění: Ovoce odšťavňujte stálou rychlostí.
Jablečná nebo hrušková šťáva se dá uchovávat v ledničce 2 týdny. Pokud je udržována v extrémním chladu, nemůže dojít k fermentaci a přeměně na alkohol. Jablečnou nebo hruškovou šťávu lze i zmrazit.

Třešňová šťáva

Druh použitého ovoce: Všechny odrůdy čerstvých zralých třešní.
Příprava ovoce: Třešně dobře omyjte a zbavte pecek a stopek.
Plnění: Odšťavňujte stálou rychlostí. Šťávu dle potřeby zřeďte trochou vody. Třešňovou šťávu můžete uchovávat v ledničce po dobu 2 týdnů. Lze ji i zmrazit.

Šťáva z bobulovin

Druh použitého ovoce: Odšťavňovat lze všechny druhy bobulovin Gahody, borůvky, maliny, ostružiny, moruše, angrešt, rybíz, bezinky). K dobré výtěžnosti přispěje, pokud jsou bobule zralé.
Příprava ovoce: Plody omyjte. Odstraňte stopky a shnilé plody.
Plnění: Odšťavňujte pomalu po menších dávkách. Další ovoce vkládejte vždy až po vyprázdnění plnicího otvoru. Některé tyto šťávy jsou husté jako pyré. Můžete je zředit vodou dle potřeby. Všechny tyto šťávy jsou výborný nápoj, jsou vhodné i do moučníků, polev či rosolů.

Šťáva z kiwi

Druh použitého ovoce: Čerstvé, zralé, měkké na omak.
Příprava ovoce: Omyjte a odřízněte část se stonkem. Není třeba loupat. Rozpůlte a vkládejte do plnicího hrdla.
Plnění: Odšťavňujte pomalu po menších dávkách. Další ovoce vkládejte vždy až po vyprázdnění plnicího otvoru.
Osvěžující nápoj vyrobíte přidáním citrusové šťávy.

Hroznová šťáva

Druh použitého ovoce: Odšťavňovat můžete všechny druhy hroznů.
Příprava ovoce: Dobře hrozny omyjte a odstraňte stopky.
Plnění: Odšťavňujte pomalu po menších dávkách. Další ovoce vkládejte vždy až po vyprázdnění plnicího otvoru. Hrozny odšťavňujte včetně jader a slupky. Odšťavňovací proces odstraní jádrovou část i slupku. Hroznová šťáva je jako řídký krém s vinnou chutí.
Pokud byste nechali šťávu přes noc stát, zhoustne na povrchu a je třeba ji promíchat. Pokud je skladována delší dobu, nastává fermentace (kvašení).

Melounová šťáva

Druh použitého ovoce: Většina druhů melounů se odšťavňuje velmi lehce, jako např. vodní meloun, medový meloun, ananasový meloun.
Příprava ovoce: Odstraňte slupku a nakrájejte na kousky, které se vejdou do plnicího hrdla. Před odšťavňováním meloun dobře vychlaďte.
Plnění: Odšťavňujte pomalu po menších dávkách. Další ovoce vkládejte vždy až po vyprázdnění plnicího otvoru. Odšťavňovat můžete včetně jader.

Ananasová šťáva

Druh použitého ovoce: Odšťavňujte pouze zralé plody ananasu.
Příprava ovoce: Odstraňte vnější slupku ananasu. Nakrájejte ovoce na kousky, vhodné svou velikostí do plnicího hrdla. Plnění: Odšťavňujte pomalu po menších dávkách. Další ovoce vkládejte vždy až po vyprázdnění plnicího otvoru.

Citrusové šťávy - pomeranč, grapefruit, citrón, limeta.

Druh použitého ovoce: Zcela zdravé a zralé ovoce vydá nejsladší a nejvydatnější šťávu.
Příprava ovoce: Ovoce omyjte a oloupejte. Jádra odstraňovat nemusíte. Nakrájejte ovoce na kusy, vhodné do plnicího otvoru. Plnění: Odšťavňujte pomalu po menších dávkách. Další ovoce vkládejte vždy až po vyprázdnění plnicího otvoru. Šťáva je dosti koncentrovaná a může být zředěna vodou. Přidáte-li šťávu do různých receptů, obdržíte výrazné aróma.

Zeleninové a ovocné koktaily

Tyto koktaily jsou chutné a osvěžující nápoje. Měly by být spotřebovány do 48 hodin, tak si zachovají svou výživnost. Začínejte vždy s vychlazeným ovocem a zeleninou. K obměně můžete přidat některé kořepí, jako pepřový sauce, skořici, muškátový oříšek, čerstvý pepř, celerová semena, kmín, ap. Polévková lžíce nabobtnalých rozinek, datlí nebo nakrájených fiků dodá nápojům sladkost a zvýší aróma. Polévková lžíce nakrájených ořechů je také výborným doplňkem. Přidejte je do ovoce a zeleniny během odšťavňování.

Koktail ALERT

1/2 oloupaného ananasu
I karotka
I jablko, bez jádřince
I celerová nať
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail AMIABLE

1/2 oloupaného ananasu,
1/2 šálku ředkví
1 celerová nať
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail BEUTY

3 oloupané pomeranče
I malá okurka
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail CHLOROFYL

1/2 šálku vody
7 mandlí
4 čajové lžičky slunečnicových semen
4 vypeckované datle
O,5kg špenátu nebo podobné tmavě zelené zeleniny
Ořechy a datle namočte přes noc do vody. přístroj složte k odšťavňování. Nechte směs ořechů, semen a datlí projít strojem při střídání s přibližně O,5kg listové zeleniny jako špenát, kostival, petržel, atd. Do drtě přidejte menší množství vody ke zředění a nechte ji projít strojem ještě jednou ke konečné extrakci všech složek.

Koktail CHAMP AGNE

1/2 oloupaného ananasu
2 jablka bez jádřinců
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail COUNTRY

4 zralá rajčata
1 hlávkový salát
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail DELlCIOUS

2 jablka bez jádřinců
3 karotky
1 celerová nať
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Celerový a citrónový koktail DELlGHT 2 oloupané citróny

1 hrst jemných celerových listů
1/2 šálku přírodního cukru
Odšťavněte lístky celeru, pak citróny. Zamíchejte do cukru, doplňte vodou na obsah kolem II. Podávejte s kostkami ledu.

Koktail DYNAMIC

1/2 čerstvého oloupaného ananasu
2 karotky
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail EXQUlSITE

1/2 oIoupaného ananasu
1 celerová nať
1/2 plátku citrónu
1 karotka
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

ORANŽÁDA

2 oloupané pomeranče
1 oloupaný citrón
1/2 šálku přírodního cukru
Odšťavněte pomeranče a citrón. Přidejte do šťávy cukr. Nechte drť ještě jednou projít strojem. Doplňte vodou na obsah II. Podávejte s ledem.

Koktail pro krásné zuby

3 oloupané pomeranče
1/2 šálku nakrájeného špenátu ve stlačeném stavu
1/2 šálku nakrájeného petržele
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail pro tvorbu krve

6 rajčat
I šálek nařezaných listů červené řepy
1 plátek citrónu
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail ROSE

1/2 oloupaného ananasu
1/2 plátku citrónu
1/2 šálku čerstvých brusinek
3 polévkové lžíce přírodního cukru Odšťavněte společně v uvedeném pořadí. Přidejte do šťávy cukr a zamíchejte.

Koktail SECURITY

6 karotek
2 rajčata
1 celerová nať
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail SLIM

1 šálek červeného hlávkového zelí ve stlačeném stavu
1/2 oloupaného ananasu
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí. Vypijte ihned.

Jarní koktail

2 oloupané pomeranče
1/2 oloupaného citrónu
2 karotky
1/2 šálku pampelišek, pouze listy Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail Západ slunce

2 jablka bez jádřinců
1 střední červená řepa
1 oloupaný pomeranč
3 karotky
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail TANG

3-4 karotky
1 celerová nať
1/2 šálku nakrájené petržele
1/2 šálku nakrájeného špenátu ve stlačeném stavu
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Koktail VlGOROUS

6 karotek
2 oloupané pomeranče
1 jablko bez jádřince
I celerová nať
I plátek citrónu
Odšťavněte společně v uvedeném pořadí.

Tekutý salát

3 karotky
1/2 malé cibule
I kousek zeleného pepře
1/2 šálku špenátu ve stlačeném stavu
I plátek citrónu
1/4 šálku petržele (stlačeného)
2 rajčata
Odšťavněte jednotlivé složky společně. Tekutý salát je velmi prospěšný pro ty, kdo nemohou jíst normální saláty.

Homogenizace

Pro homogenizaci složte přístroj podobně jako pro odšťavňování, namísto nerezového síta však vložte homogenizační pouzdro. Pod výpust šťávy umístěte misku.

Homogenizace potravin:

Váš přístroj dokáže homogenizovat širokou paletu potravin. Např. různé druhy ovoce lze přeměnit na omáčky; vařenou i čerstvou zeleninu a ovoce na dětskou výživu; čerstvé nebo konzervované ořechy na ořechové máslo; čerstvý kokosový ořech na kokosový krém; dále mražené směsi na zmrzlinu, sorbety nebo sherbety (americké ovocné zmrzliny a zmrzlinové poháry). Pokud si nepřejete, aby v homogenizované potravě byla jádra a slupky, odstraňte je před započetím práce. Pomocí přístroje lze homogenizovat jakoukoliv potravinu, která je měkká nebo šťavnatá. Potravu postupně vkládejte do plnicího hrdla a tlačte pěchovací zátkou.

Poznámka: Nepokoušejte se pomocí přístroje homogenizovat jakékoliv suché potraviny, jako je zrní. Suché produkty neobsahují tekutinu, a proto se nedají přístrojem homogenizovat.

Recepty k homogenizaci Sorbet

Citrusový sorbet

2 šálky přírodního cukru
3 a 3/4 šálku horké vody
2 a 1/4 šálku citrusové či citrónové šťávy 1 bílek, mírně našlehaný

V horké vodě rozpusťte cukr. Přidejte zbývající složky. Nalijte směs do mrazící misky a nechte zmrznout, dokud není tuhá. Nakrájejte zmrzlou směs na proužky tak, aby se vešly do plnicího hrdla přístroje. Zmrzlé proužky pak homogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 6 šálků.

Tropická zmrzlina

2 šálky přírodního cukru
3 šálky horké vody
3 oloupané pomeranče
2 oloupané citróny
1 oloupaný banán
1 vypeckovaná a oloupaná papája,
nakrájená na proužky
Cukr rozpusťte v horké vodě, ochlaďte. Přístroj složte k odšťavňování a odšťavněte pomeranče a citróny.

Proveďte homogenizaci banánů a papáji. Smíchejte všeclmy složky, vlijte do mrazicí misky a zmrazte. Zmrzlou směs nakrájejte na pruhy tak, aby se vešly do plnicího hrdla přístroje. Zmrzlé proužky pak homogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 6 šálků.

Sorbet z kiwi

8 čerstvých kiwi
1 šálek vody
1/2 šálku cukru
1 čajová lžička citrónové šťávy
Kiwi odšťavněte. Přidejte zpět do šťávy jednu čajovou lžičku drtě s jádry, tím sorbet získá čerstvý vzhled. Vmíchejte vodu, cukr a citrónovou šťávu. Vlijte směs do mrazicí misky a zmrazte. Nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost přes jeden litr.

Rychlá hroznová zmrzlina

30dkg koncentrované hroznové šťávy 3 šálky vody
Šťávu zřeďte vodou, vlijte do mrazicí misky a zmrazte. V ledničce 30 minut vychlaďte misku, pouzdro výpusti drtě, homogenizační pouzdro, lisovací ústrojí a jeho pouzdro. K vychlazení dílů nepoužívejte mrazničku. Nakrájejte zmrazenou směs na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 6 šálků. Hroznovou šťávu můžete nahradit celou řadou jiných koncentrovaných šťáv dle chuti.

Zmrzlina

Všechny recepty na zmrzlinu vyžadují určité poměrné množství mléka; půl na půl, nebo náhradou za mléko se dá použít sojové mléko. Použití lecitinu v granulích je volitelné, ale vytváří emulzi a tím ve zmrzlině krémovitou strukturu. Sojové mléko v prášku, lecitin v granulích a plody rohovníku v prášku lze nalézt v obchodech se zdravou výživou. Zmrzlina bude hustší a krémovitější, pokud před homogenizací v ledničce 30 minut vychladíte misku, pouzdro výpusti drtě, homogenizační pouzdro, lisovací ústrojí a jeho pouzdro. Poznámka: K vychlazení dílů nepoužívejte mrazničku.

Banánová zmrzlina

4 přezrálé banány
2 polévkové lžíce granulí lecitinu 1 a 1/2 šálku mléka
1/4 šálku přírodního cukru
1 čajovou lžičku vanilky

Zhomogenizujte banány a smíchejte s ostatními složkami,
NEBO
smíchejte složky v mixéru: Nalijte první dvě složky - nevypínejte mixér - a přidejte další složky. Směs vydá něco mezi 3a1/2 až 4 šálky tekutiny, v závislosti na velikosti banánů. V případě potřeby přidejte mléko na objem málo přes jeden litr. Vlijte směs do mrazicí misky a nechte ji zmrznout. Zmrzlou směs nakrájejte na proužky a dejte do odšťavňovače. Zhomogenizujte zmrzlé proužky. Podávejte ihned. Vydatnost asi 11.

Melounový mléčný koktail

Připravte odšťavňovač k použití. Odšťavněte jedlé části vychlazeného čerstvého melounu. Přidejte naběračku vanilkové zmrzliny k 20 dkg šťávy a rozmíchejte nebo použijte šejkr.

Banánovo - melounová zmrzlina 1 a 1/2 šálku melounové šťávy

2 přezrálé banány
2 polévkové lžíce granulí lecitinu 1 a 1/2 šálku mléka
1/3 šálku přírodního cukru
1 čajovou lžičku vanilky
Smíchejte jednotlivé složky ručně nebo v mixéru. Nalijte směs do mrazící misky a nechte zmrznout. Po nakrájení zmrzlé směsi nechte homogenizovat v odšťavňovači. Ihned podávejte. Vydatnost asi 11.

Dezert z mražených banánů

4 zralé banány rozpůlte a nechte bez slupky zmrznout.
Složte odšťavňovač pro homogenizaci a zhomogenizujte zmrzlé banány.
Ihned podávejte. Množství na 4 porce.

Melounová zmrzlina

2 šálky melounové šťávy
1 a 1/2 šálku mléka
2 polévkové lžíce granulovaného lecitinu 1/2 šálku přírodního cukru Dokonale promíchejte ručně nebo v mixéru všechny složky. Nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Rohovníková zmrzlina

(s čokoládovou příchutí)
1 vejce
2 a 1/2 šálku mléka
1/2 šálku rohovníkového prášku (Karub carob powder)
3 polévkové lžíce granulovaného lecitinu 1 čajovou lžičku čisté vanilky
1/4 šálku přírodního cukru
Dokonale promíchejte ručně nebo v mixéru všechny složky. Nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. podávejte. Vydatnost 1litr.

Ihned

Banánová zmrzlina s čokoládovou příchutí

4 přezrálé banány
1 a 1/2 šálku mléka
1/2 šálku rohovníkového prášku (Karub carob powder)
2 polévkové lžíce granulovaného lecitinu
1 čajovou lžičku čisté vanilky
1/4 šálku přírodního cukru
Banány zhomogenizujte a smíchejte s ostatními složkami. Po každém přidání složky směs důkladně promíchejte.
NEBO
Smíchejte složky v mixéru. Rozmixujte první dvě složky - nevypínejte mixér - a přidejte ostatní ingredience.
Směs nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Kokosová nebo kokosovo - mandlová zmrzlina

2 vejce
3 polévkové lžíce granulovaného lecitinu 3 šálky kokosového nebo kokosovo mandlového mléka
2 polévkové lžíce sojového prášku
1/3 šálku přírodního cukru
1 čajovou lžičku vanilky
Dokonale promíchejte ručně nebo v mixéru všechny složky. Nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Javorová zmrzlina

1 vejce
2 šálky mléka
2 polévkové lžíce granulovaného lecitinu 1/2 šálku jader vlašských ořechů
1/4 čajové lžičky javorového sirupu 1/2 šálku přírodního cukru

Dokonale promíchejte ručně nebo v mixéru všechny složky. Nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Pochoutka z fíků

1 šálek fíkového krému
2 vejce
2 šálky mléka
2 čajové lžičky granulovaného lecitinu 1 čajová lžička vanilky
1/2 šálku rohovníkového prášku

Dokonale promíchejte ručně nebo v mixéru všechny složky. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Havajská lahůdka

2 přezrálé banány
1/2 šálku čerstvých nebo zmrazených jahod 1/2 šálku jemně nakrájeného ananasu (čerstvého nebo neslazeného z konzervy nebo zmrazeného) 1 a 1/2 šálku mléka
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
1/2 šálku přírodního cukru

Zhomogenizujte banány, jahody a ananas. Přidejte zbývající složky a důkladně promíchejte. Nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Broskvová zmrzlina

2 šálky broskví (čerstvých nebo zmrazených)
1 a 1/2 šálku mléka
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
1 čajová lžička vanilky
1/2 šálku přírodního cukru
Homogenizujte broskve v přístroje a smíchejte s ostatními složkami. Po každém přidání složky důkladně promíchejte anebo dejte vše do mixéru. Nalijte do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Hrušková a ananasová zmrzlina 1 velkou zralou hrušku

1 šálek ananasových kousků
1 šálek mléka
2 polévkové lžíce granulí lecitinu 1/2 šálku přírodního cukru
Homogenizujte hrušku a ananas. Nalijte směs do nádoby nebo do mixéru. Přidejte ostatní složky a důkladně promíchejte. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte.o Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Jahodová zmrzlina

1 a 1/2 šálku jahod (čerstvých nebo zmrazených)
2 šálky mléka
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
1 čajová lžička vanilky
1/2 šálku přírodního cukru
Zhomogenizujte jahody v přístroji nebo v mixéru. Přidejte ostatní složky a důkladně promíchejte. Pokud jsou jahody již sladké, použijte méně cukru. Nalijte směs do mrazící misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Vanilková zmrzlina

2 vejce
2 šálky mléka
3 polévkové lžíce granulí lecitinu
2 čajové lžičky vanilky 1/2 šálku přírodního cukru

Důkladně promíchejte všechny složky v misce nebo v mixéru. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Sherbet

Instantní ovocný sherbet

K výrobě čerstvého instantního ovocného sherbetu potřebujete pouze ovoce. Použijte jakýkoliv druh ovoce a vyzkoušejte různé kombinace. Ovoce očistěte a nakrájejte na kousky tak, aby se vešly do plnicího otvoru odšťavňovače a nechte je zmrazit. Poté zmrazené kusy zhomogenizujte. Pokud je ovoce hodně kyselé, přidejte do homogenizované směsi trochu přírodního cukru.
NEBO
Nejdříve zhomogenizujte čerstvé ovoce, nechte zmrazit v mrazicí misce a nakrájejte na proužky tak, aby se vešly do plnicího otvoru přístroje. Zmrazené kousky homogenizujte. Tímto způsobem se dá snadněji určit, zda ovoce potřebuje osladit, a sladidlo lze přidat před zmraženÍm ovoce.

Následující recepty obsahují soyamel (sojový prášek). Jedná se o prášek ze sojových bobů. Je možné použít jakékoliv sojové mléko v prášku. V receptech uvedený granulovaný lecitin lze přidat volitelně, jeho použití ovšem vytvoří krémovitější strukturu sherbetu. Zmrazený sherbet lze ukládat do ledničky v plastikových sáčcích pro pozdější použití. To lze s výhodou využít při přebytku sezónního ovoce. Sherbet bude hustší a krémovitější, pokud před homogenizací v ledničce 30 minut vychladíte misku, pouzdro výpusti drtě, homogenizační pouzdro, lisovací ústrojí a jeho pouzdro. Poznámka: K vychlazení nedávejte díly do mrazničky.

Jablečný sherbet

2 a 1/2 šálku jablečné šťávy
2 polévkové lžíce granulí lecitinu 1/2 šálku vody
3 polévkové lžíce soyamelu
1 čajová lžička vanilky
3 polévkové lžíce přírodního cukru

Složky důkladně promíchejte. Nalijte směs do mrazící misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Hroznový sherbet

3 šálky hroznové šťávy
2 polévkové lžíce granulí lecitinu 3 polévkové lžíce soyamelu
1 čajová lžička vanilky
1/4 šálku přírodního cukru
V receptu můžete použít různé druhy hroznů. Pokud je příchuť příliš silná, šťávu je možné zředit. Složky důkladně promíchejte. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Jahodový sherbet

2 šálky jahod (nebo bobulovin jakéhokoliv druhu)
1 a 1/2 šálku vody
1 polévkové lžíce citrónové šťávy
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
2 polévkové lžíce soyamelu
1 čajová lžička vanilky 1/2 šálku přírodního cukru

U sherbetu, který může obsahovat jádra, nejdříve v přístroje homogenizujte plody (není třeba, pokud použijete mixér). Jestliže v sherbetu jádra nechcete, odšťavněte plody s nasazeným sítem v přístroji. Složky důkladně promíchejte. Nalijte směs do mrazící misky a nechte zmrazit. Po zmrazení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Citrónový sherbet

Nastrouhaná kůra ze 2 citrónů
6 polévkových lžic citrónové šťávy (použijte odšťavňovačem vyrobenou citrónovou šťávu)
1 a 1/2 šálku vody
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
3 polévkové lžíce soyamelu
1 čajová lžička vanilky
3/4 šálku přírodního cukru
1 šálek vody

Složky důkladně promíchejte. Nalijte směs do mrazící misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Pomerančový sherbet

1 šálek mrazené pomerančové šťávy
2 šálky vody
3 šálky čerstvé pomerančové šťávy (pomeranče oloupejte a odšťavněte v přístroji) 1/4 šálku přírodního cukru
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
2 polévkové lžíce soyamelu
1/2 čajové lžičky vanilky
1/2 šálku vody

Složky důkladně promíchejte. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Podávejte ihned Vydatnost 11.

Broskvový sherbet

2 šálky homogenizovaných broskví (nebo 2 a 1/2 šálku nakrájených)
1 1/2 šálku vody
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
2 polévkové lžíce soyamelu
1/2 šálku přírodního cukru
1 čajovou lžičku vanilky

Broskve homogenizujte pomocí přístroje a přidejte ostatní složky. Po přidání každé složky důkladně zamíchejte nebo použijte mixér. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte v přístroje. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Ananasový a meruňkový sherbet 3/4 šálku homogenizovaného ananasu 3/4 šálku meruňkového pyré

1 a 1/2 šálku vody
2 polévkové lžíce granulí lecitinu
2 polévkové lžíce soyamelu
1 čajovou lžičku vanilky
1/2 šálku přírodního cukru
Nalijte ananas a meruňkové pyré do mixéru. Přidejte zbytek složek a dobře zamíchejte. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Ananasový sherbet

2 šálky homogenizovaného ananasu 1 a 1/2 šálku vody
2 polévkové lžíce granulí lecitinu 2 polévkové lžíce soyamelu
1 polévkovou lžíci citrónové šťávy 1 čajovou lžičku vanilky
1/2 šálku přírodního cukru

V mixéru důkladně promíchejte všechny složky. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 11.

Sherbet z vodního (červeného) melounu 3 šálky šťávy z melounu

2 polévkové lžíce granulí lecitinu
3 polévkové lžíce soyamelu
1 čajovou lžičku vanilky
3 polévkové lžíce přírodního cukru

V mixéru důkladně promíchejte všechny složky. Nalijte směs do mrazicí misky a nechte zmrazit. Po zmražení nakrájejte na proužky a zhomogenizujte. Ihned podávejte. Vydatnost 3 a 1/2 šálku

Homogenizovaná zelenina

Homogenizovaná zelenina je výborná z několika důvodů. Děti, ať úplně malé nebo větší, mají rády vařenou zeleninu bez dalších přísad. Lidé, kteří mají problémy se žvýkáním nebo se zažívacími potížemi, se mohou trvale těšit z chuti své oblíbené zeleniny. Zeleninová pyré jsou také vhodnou přílohou hlavnímu chodu.

Dětská výživa

Vařenou zeleninu lze homogenizovat k výrobě neslané dětské stravy. Pro pozdější použití ji můžete zmrazit. Rozehřívejte v mikrovlnné troubě nebo v hrnci horké vody. Před podáváním zamíchejte a zkontrolujte teplotu. Naše poznámka: Předchozí odstavec je překlad z návodu výrobce. Pro dětskou výživu doporučujeme homogenizovat raději především čerstvou zeleninu a ovoce, aby byly uchovány všechny výživné látky, které se vařením ničí. Pro případné doslazení dětských ovocných kaší doporučujeme nejlépe med.

Kukuřičné pyré

Uřízněte čerstvou kukuřičnou paličku. Použijte ke snadnějšímu plnění trychtýř. Homogenizujte. Uvařte a podávejte. Použít lze i zmrazená jádra kukuřice.

Ostrá mexická SALSA

2 feferonky jalapee;:o, s vybranými jádry* 2 feferonky serrana, s vybranými jádry 2 žluté feferonky, s vybranými jádry 2 feferonky Anaheim, s vybranými jádry 5 velkých oloupaných šalotek 7 rajčat tomatillos nakrájených na půlky 4 velká rajčata, nakrájená na čtvrtky 1/4 šálku čerstvého oloupaného cilantra 1/2 čajové lžičky česnekového prášku sůl a pepř k ochucení Homogenizujte všechny složky, vyjma koření. Vmíchejte cilantro a koření. Podávejte vychlazené. Vydatnost 4 šálky. * Feferonky jsou velmi pálivé a mohou Vám popálit oči a ostatní sliznice. Na ruce si při odjadřování vezměte gumové rukavice. Nedotýkejte se obličeje.

Ovocná pyré a omáčky

Tekutiny extrahované z některého ovoce jsou hustší než jiné. Nazývají se "pyré". Ovocná pyré jsou výborná pro mnohé omáčky a zákusky. Pyré jsou extrahována stejným způsobem jako šťávy, se sítem. Ovoce lze na omáčky také homogenizovat.

Meruňkové, broskvové, nektarinkové nebo švestkové pyré

Ovoce pro pyré musí být zralé. Pokud použijete broskve, dobře je oloupejte nebo omyjte k odstranění chloupků. Hladké ovoce se nemusí loupat, je ho však třeba dobře omýt. Odstraňte stopky. Stroj složte k odšťavňování s hrubým sítem a ovoce pomalu vkládejte do plnicího otvoru. Pyré nemíchejte se zeleninovou šťávou s chlorofylem ze zelené listové zeleniny.

Pyré z brusinek

Důkladně brusinky omyjte, přidejte šálek vody na 0,5 kg brusinek a vařte na mírném ohni do měkka. Vychlaďte. Připravte stroj k odšťavňování s hrubým sítem a ovoce pomalu vkládejte do plnicího otvoru.

Mleté brusinky

Připravte stroj k homogenizaci a brusinky zhomogenizujte.

Fíkové pyré

Použijte pouze čerstvé fíky; nejlepší jsou čerstvě utržené. Fíky důkladně omyjte, neloupejte. Stroj připravte k odšťavňování s hrubým sítem a fíky pomalu vkládejte do plnicího otvoru. Tento proces automaticky zbaví fíky slupek a jader a vyrobí husté pyré. Fíkové pyré je vynikající pro džemy. Pokud chcete, aby fíkový extrakt obsahoval semena, oloupejte fíky a homogenizujte je pomocí homogenizačního pouzdra namísto síta.

Ovocné omáčky - jablka a hrušky

Omáčku lze vyrobit dvěma způsoby. První způsob: Ovoce přeberte, neloupejte a uvařte je do měkka. Složte stroj pro odšťavňování s hrubým sítem a veškerou hmotu nechte projít odšťavňovačem. Při tomto procesu se automaticky odstraní slupky a jádra. Druhý způsob: Ovoce dobře omyjte. Nakrájejte na kousky a odstraňte jádra a semena. Stroj složte k homogenizaci, přidejte malý citrón oslazený cukrem a ihned podávejte. (Při výrobě šťávy tímto působem nechte ovoce nejdříve vychladit v ledničce).

Kokosové ořechy

Čerstvé kokosové ořechy mají na vrcholu tři skvrny nebo hnědé prohlubně. Každá z těchto skvrn se dá lehce prorazit. Proražte ořech, obraťte ho a vylijte kokosové mléko do nádoby. Pokud je kokosový ořech tvrdý, můžete použít kladivo nebo ho ohřát v troubě na teplotu 20SoC, dokud skořápka nepraskne.

Kokosové mléko

Tekutinu z kokosového ořechu uschovejte. Kokos vyjměte z tvrdé skořápky a tenkou hnědou slupku oloupejte škrabkou na brambory. Kokos nakrájejte na kousky. Kousky kokosu homogenizujte a do plnicího hrdla s každou dávkou přidejte trochu vody, aby homogenizovaný materiál vypadal jako hustá pasta. Motor nechte běžet a do plnicího otvoru vlijte šálek nebo dva vody k vyčištění stroje od kokosu. Ke směsi přidejte navíc I litr vody a tekutinu z kokosu. Stroj složte k odšťavňování. Nalijte kokosovou směs do plnicího otvoru (naplňte asi z poloviny) a přitlačte zátkou. Ze středně velkého kokosového ořechu se dá tímto způsobem získat 1 litr nebo více kokosového mléka. Toto mléko udržíte v ledničce čerstvé po dobu několika dnů. Kokosový olej se usadí na povrchu mléka a před použitím jej můžete odstranit nebo setřást.

Kokosový krém

Postupujte stejně jako ve výše uvedeném případě, pouze nepřidávejte žádnou vodu. Pokud chcete krém řidší, přidejte trochu tekutiny.

Kokosovo - mandlové mléko

Postupujte stejně jako při výrobě kokosového mléka, pouze při homogenizaci do plnicího otvoru přidejte 3/4 šálku mandlí. Proveďte odšťavnění, přidejte kapalinu podle požadované hustoty.

Pozvánka na snídani

Musli

3-4 jablka
1 oloupaný pomeranč
2 čajové lžičky přírodního ovsa (přes noc namočeného ve vodě)
1 polévková lžíce pšeničných klíčků
1/2 šálku vypeckovaných datlí nebo fíků 1/2 šálku ořechů nebo mandlí
cukr nebo med na oslazení.

Všechny složky zhomogenizujte v uvedeném pořadí. Zamíchejte a jezte tak, nebo použijte na snídani s mlékem. Ovoce lze střídat, vždy ale použijte 1 pomeranč, abyste zabránili rychlé oxidaci.

Ořechová másla

Většina z celé řady ořechů se dá přeměnit na vynikající chutné ořechové máslo. Mnoho ořechů však neobsahuje dostatečné množství přírodního oleje, a proto se musí olej přidávat. Množství přidaného oleje pak kolísá podle druhu ořechů; k dosažení lepšího výsledku použijte olej do salátu nebo stolní olej s neutrální příchutí (vlašské ořechy vyžadují velmi málo oleje). Olej přidávejte do plnicího hrdla při homogenizaci.

V přípravě ořechového másla nepokračujte, pokud se těleso odšťavňovače nadměrně zahřeje. Většina másla se dá připravovat pouze v menším množství. Přístroj připravte k homogenizaci. Pomalé plnění ořechy vytvoří krémové ořechové máslo. Rychlé plnění způsobí, že je ořechové máslo křupavé.

Máslo z burských oříšků

K výrobě ořechového másla z burských oříšků se dají použít čerstvě pražené oříšky nebo oříšky z konzervy. Nejlépe chutná máslo ze solených burských oříšků.

Ořechová másla z mandlí a kešu oříšků

Použijte syrové nebo pražené ořechy. Ochuťte solí.

Všechny recepty zobrazené na této stránce jsou uveřejněny s laskavým svolením společnosti Odšťavňovače s.r.o.

HOMEOPATICKÁ PORADNA Lucie Mutinská


HOMEOPATIE

Přednášky

Odborná sekce